divendres, 23 de gener del 2009

Bernat Metge_literatura catalana medieval

Llegiu aquests fragments de Bernat Metge:

  • "¡Oh, quantes infanten abans de llur temps, tements que no venguen a vergonya! Si l'arbre qui llurs malvestats cobre sabia parlar, ell diria qui l'ha despullat. ¿Quants te penses que sien los parts qui a mal llur grat son venguts a bé, e elles los giten a la fortuna? Los hospitals ho saben e los boscatges e los rius e los pous on molts infants són gitats, e los peis, ocells e bèsties feres qui devorats los han."

  • Bé pens que·t recorda d'aquella mesquina mare, per crim capital per lo pretor a mort condempnada en lo carçre, e per compassió de son execudor, per tal que aquí famejant morís, reservada. Com sa filla, la qual alcunes vegades la entrave visitar, jassia fos bé amonestada e sol·licitada ab gran pena, per lo dit execudor, que no li metés dins alcuna vianda ne res ab què pogués sa vida alongar, no contrastant lo dit manament, veent que en altra manera no li podie ajudar, la sostench ab la let de les sues mamelles per gran temps, tro que fo sabut per les guardes del dit carçre qui, publicants açò al dit pretor, obtengueren a aquelles, per aquesta novitat, remissió graciosa.

  • Trist jo, ladonchs, e desconortat, no en altra manera que·l laurador quant vol segar lo blat e troba l'espiga buyda

Lo Somni

Feu un comentari de:

¬ tema

¬ recursos estilístics

30 comentaris:

  1. Alba Martín. 1º Batx Mixt


    Text 1º:
    Tema: hi havia moltes dones que es quedaven embarraçades abans de casar-se i deprés abandonaven als fills a la seua sort per por o per vergonya al que els podia dir la gent. Diu que tota aquesta informació la saben els arbres, els hospitals i els animal que es troven amb els infants.


    Text 2º:
    Tema: tracta d'una dona i la seua mare. La mare està condemnada a morir de fam. La filla va a visitar-la i com que no li deixen dur-li menjar, li dona la seua llet.


    Text 3º:
    Tema: ens diu que ell està trist, com un llaurador que quan vol segar el blat, es trova l'espiga buida, sense gra.



    Lo Somni: en aquest fragment, ens diu que hi ha moltes dones valentes, que no nomès els homes són bons en la guerra. Ens ofereix molts exemples de dones que han deixat el que estaven fent, per a protegir el seu poble.


    Recursos estiliístics: critica els sermons de San Vicent Ferrer utilitzant la mateixa forma.

    ResponElimina
  2. Pel que he pogut averiguar en el llibre lo somni a Bernat Metge se li apareix el esperit de Joan 1 el qual ha mort.
    el paragraf dos i tres si que tracten sobre això pero el primer jo no ho entenc.
    es pot veure que de cop y volta fa un orden extrany a la frase e inclus en el primer paragraf fá una enumeració i encomptes de ficar comes fica e que pense que ve a ser com una i, aquestos dos casos podríen ser recursos estilistics.


    Angel tudela 1bach

    ResponElimina
  3. Les obres de Bernat Metge s'allunyen de la literatura medieval, tant en els temes com en la forma: llatinismes lèxics, oracions subordinades, incisos, dislocacions dels adjectius, referències a escriptors clàssics, personatges mitològics...

    En el llibre "Lo somni" s'intenta justificar per a fer front a l'empresonament que patí després de la mort de Joan I. En aquest llibre se li va apareixer el rei i li contà que no està en l'infern i l'exculpà de les responsabilitats de la seua mort.

    En altres obres, Bernat Metge fa una crítica als sermons de Joan Ferrer, imitant-lo però amb un to satíric.

    SHEYLA MESTRE
    1r BATXILLER MIXT

    ResponElimina
  4. jaime gabriel arreaga mestanza 1º batx mixt En quant al tema puc dir que son uns textos que parlen sobre els fets que estaven ocorrent en aquella epoca les desgracies que vivien les dones com per exmeple la condena a mort d´una mare y la vista de una filla melancolica per la sort que te aquella done.per ante tot aques text es una defensa cap a la dona lluitadora y que desde sempre ha sofrit barbaritats que no es mereixen.en cuant recursos estilistic utilitzen exemples on les dones son cnsiderades de molt bones com per exemple el que he dit abans que escriu en el tex de que la filla del guardia li dona de cmer y aixi`prompte es lliberada es a dir utilitza exemples de fets que han ocorregut aixo es el que crec que vol dir el text

    ResponElimina
  5. En aquest text Bernat Metge tracta de donar mostres de que les dones no erren tan inferiors ni tan malvades com en la seua època es pensava.

    En el primer paràgraf parla de les dones que "infanten" abans de temps (el qual jo crec que es refereix a quedar-se embarassada) i la vergonya que aquestes sentien per aquest motiu.

    Utilitza recursos com histories exemplars (com la del segon paràgraf) on les dones fan accions dignes d’admiració. En aquesta en qüestió diu que una dona que estava en la preso va amamantar a la filla d'un dels guàrdies i gracies a la seua bona acció la van alliberar.

    En l'últim paràgraf usa una expressió el la que compara la seua sorpresa amb la d'un llaurador que va trobar un espiga de blat sense llavors a l'interior.

    ResponElimina
  6. En aquest text Bernat Metge tracta de donar mostres de que les dones no erren tan inferiors ni tan malvades com en la seua època es pensava.

    En el primer paràgraf parla de les dones que "infanten" abans de temps (el qual jo crec que es refereix a quedar-se embarassada) i la vergonya que aquestes sentien per aquest motiu.

    Utilitza recursos com histories exemplars (com la del segon paràgraf) on les dones fan accions dignes d’admiració. En aquesta en qüestió diu que una dona que estava en la preso va amamantar a la filla d'un dels guàrdies i gracies a la seua bona acció la van alliberar.

    En l'últim paràgraf usa una expressió el la que compara la seua sorpresa amb la d'un llaurador que va trobar un espiga de blat sense llavors a l'interior.

    Soc Alejandro Gil 1º BAXA
    no em deixa enviarte aquest comentari amb el meu comte en el blog ¿per que?

    ResponElimina
  7. Itciar Gonzalez Cruces

    Aquestos fragments tracten de la tristesa de l´autor per la enfermetat d´algú proxim a ell.

    ResponElimina
  8. PATXI BARREDA FRASNO 1r BATXILLER BAXA

    Bernat Metge, pel que es pot veure en estos textos, era un escriptor crític i pesimista, ja que estava trist, contava coses dràstiques...
    Els textos podrien estar en valencià actual, perquè així són complicats d'entendre.

    ResponElimina
  9. -El primer text parla dels envarasos no desitjats que porten al abandonament dels xiquets.
    Els recursos estilístics utilizats son:la personificació:"Si l'arbre qui llurs malvestats cobre sabia parlar, ell diria qui l'ha despullat.","Los hospitals ho saben e los boscatges e los rius e los pous"i la hipérbaton:"ocells e bèsties feres qui devorats los han".

    -En el següent ens explica com una dona es va salvar de la mort gràcies al seu executor.
    Recursos estilístics:hipérbaton:"per lo pretor a mort condempnada".

    -I en l'últim compara la seua tristesa amb la d'un llaurador quan la seua collita fracasa.
    Recursos estilístics:Comparació:"Trist jo, ladonchs, e desconortat, no en altra manera que·l laurador quant vol segar lo blat e troba l'espiga buyda."

    Sara Vicente Prats
    1ºBATXILLER BAXA

    ResponElimina
  10. En el primer fragment:
    -Tema: El silènci de les dones davant les relacions que havien tingut,davant la societat.
    En el segon fragment:
    -Tema:No l'entenc.
    En el tercer fragment:
    -Tema:La tristesa del autor.Fa una comparació amb els llauradors.


    Raquel 1BAHA

    ResponElimina
  11. El Somni és el llibre més important de Bernat Metge. És un justificaió propia on diu que no és el culpable de la mort de Joan I i que se lo ha dit ell en un somni .

    Bernat Metge va ser uns del primers escriptors amb influencies sobre l' humanisme en les nostres terres això és pot vore en la seua forma d'escriure (abundacia de paraules llatines , omisió dels articles...)

    El tema dels text jo diria que és una defensa a les dones però no estic segura.

    Inma Redondo 1º Batx. Mixt

    ResponElimina
  12. el primer text tracta de la vergonya de les dones on les critica per que quan les coneixes a fons saps com son per aixo posa lo de despullar-se.el segon text parla de la filla de una dona que no la maten per prfitarse de la llet de les seues mamelles ie ls tercer text no entes molt be el que vol dir

    ResponElimina
  13. En l´ultim text de Bernat Metge , es compara la tristeça amb el sentiment de indignació d´un llaurador al veure que el blat que acaba de segar no té grà dins, per tant el tema del text es la tristaça que sent l´autor.

    Noel Gómez Royo 1º Bach mixt

    ResponElimina
  14. Mireia Alcaide 1 Bach.mixt

    Bernat Metje es un escriptor que mostra en els seus textos el pesimisme i la tristesa que ell té.
    El segon texts tracta d'una mare que es trova en la presó i va a ser executada,parla de la seua filla que va a vore-la. El tema crec que és la tristesa de la mare,pero no esric molt segura.

    ResponElimina
  15. Maria Lizaran Perez 1º BAHA

    Text 1:La por de les dones per por o per vergonya.

    Text 2:Una mare que patie molta fam i que va ahver d'alimentar-la la seua filla.

    Text 3:L'home es troba molt trist.

    ResponElimina
  16. El tema del text 3 de Bernat Metge, tracta de els sentiments que tens per no arribar amb el objectiu que esperaves que ocorrega,no consegueixes el que vulgues.

    Mentre que la seua obra de lo somni es tracta de una obra en diàleg on la mort del rei joan 1 se li apareix i le conta que ell no es el responsable de la seua mort.
    -Salvador del Campo 1ero btx mixt

    ResponElimina
  17. El primer text parla sobre que tothom (arbres ,hospitals i rius) saben que els nens que naixen , hi ha moltes mares que els abandonen, ja que son com un error.
    En el segon, tracta d'una dona condemnada a mort , no obstant no és executada per la compassió del seu executor i la seua filla només pot visitar-la.

    El tercer text,parla sobre la decepció de quan vas a trobar " el fruit d´alguna cosa" i no hi ha res. Resulta un poc complicat entendre-ho..

    Els seus textos estan influenciats per l´humanisme i s´allunya de la literatura medieval, hi ha dificultat en el sentit de les frases.

    Iván Muñoz Capdevila 1ºBATX.MIXT

    ResponElimina
  18. Andrea Monroig 1ºBAHA


    El primer text diu que les dones que es quedaven embaraçades tenien vergonya del que podia pensar la gent d'elles.

    El segon text parla d'una mare que va a morir de fam, i com a la seva filla no li deixen portar menjar a sa mare, no pot fer res més que donar-li la llet de les seves mamelles.

    El tercer text conta que ell està trist com un llaurador que quan vol segar l'espiga, està buida.

    ResponElimina
  19. 1.Parla de les xique que es queden emvarasades i com no vlen el xiquet/a el abandona.

    2.Una dona que és salva de la mort gràcies a un home i la seua bona voluntat.

    3.Compara la seua tristesa amb la d'un home que fracasa la seua collita

    ResponElimina
  20. MARTINA ESCUDER 1·BAHA

    Bernat Metge el escriptor dels textos mostra la tristesa que te.

    text 1 : vergonya de les dones on son criticades per quedarse embarasades y sobre que podia pensar la gent d'elles.

    text 2:sobre una dona que anava a morir pero no mor per la pena que li done al seu excecutor.

    text 3:parla de la decepcio,de la tristesa

    ResponElimina
  21. Esta clar que en LO SOMNI del que es tracta es de una justificació per no haver traure el sacerdot per confessar al rei abans que es mori.La seua manera de tapar-lo tot es contant una serie de mentides que el deixen en llibertat.

    En aquestos fragments en concret tracta de:
    1er-dones que s´embarassaven en moments inoportuns i tiraven els xiquets

    2on-una dona condenada a mort que aconsegueix salvar-se

    3er-un home troba similitud entre el seu estat d´anim i la mala collita d´un llaurador

    ResponElimina
  22. Tema text 1:
    Aquest text tracta de l´abandonament del xiquets per part de les dones per que els tenien molt promte o per vergonya a lo que la gent pense.

    Recursos estilistics:
    -utilitza l`hiperbaton(qui devorats los han)
    -utilitza la personificacio(personifica als arbres als hospitals)

    Tema text 2:
    Aquest text es una admiracio cap a la dona. Ens conta la historia d`una dona que es condemnada a morir de fam en la presso y la seua filla encara que li diuen que no faça res que puga ajudar a la mare,per salvar-la li dona de mamar la seua propia llet. Al vore aixo els guardies alliberen a la dona.
    -Recursos estilistics:Amb aquesta historia metge defensa a la dona i aixo es propi d´ell ja que es el primer que comença a defensar a la dona i a criticar les critiques sobre aquesta.

    Tema text 4:
    En aquest fragment parla d'algu que esta trist perque s'ha adonat de que quan a anat a recollir el blat s’ha trobat que no hi havia res.
    Es refereix a quan lluites o t´esforçes molt per algo i despres no et trobes res o no et trobes tant com t´esperaves i et sembla que no ha servit de res el teu esforç.

    Raquel Sanchez 1ºBAHA

    ResponElimina
  23. Bernat Metge al escriure s´allunya de la literatura medieval. Va ser influenciat per humanisme.
    1 Els embarassos no desitjats, fan que les dones d´aquesta època per por, per vergonya o per algun altre motiu que no coneixem abandonen els seus fills.
    personificació ( l'arbre qui llurs malvestats )
    hipérbaton:(ocells e bèsties feres qui devorats los han)
    2 Una filla que anava a veure asa mare a la pressó, condemnada a morir de fam. sa filla li dona llet de les seues mamelles.
    hipérbaton:(per lo pretor a mort condempnada)

    3 Un llaurador trist per la seua mala collita.
    Comparació:(Trist jo, ladonchs, e desconortat, no en altra manera que·l laurador quant vol segar lo blat e troba l'espiga buyda)

    CARIMA NOVICOV I ROXANA SERBAN 1er BACA

    ResponElimina
  24. Lo Somni és un dels llibres més importants de Bernat Metge.

    -Primer paràgraf: les dones es quedaven embaraçades i després abandonaven als fills per vergonya de lo que podria dir la gent.

    -Segon paràgraf:no l´he entés molt bé(crec que parla d´una mare que és comdemnada a morir, i la seua filla està trista perquè no pot fer res).

    -Tercer paràgraf: explica la tristesa de Bernat Metge i la compara amb els llauradors quan van a replegar el blat i no troben cap grà dins.

    Els recursos estilístics són la comparació de la trsitesa d´ell amb la d´un llaurador.

    SANDRA VALLEZ. 1ºBAHA.

    ResponElimina
  25. CARLOS SORIANO 1er BAHA

    El primer text tracta de que les dones que es queden embarassades sense esperar-ho abandonen els seus fills per allò que pensaria la gent sobre elles.

    El segon text parla de que una dona que està a la pressó es salvada per la compassió dels guardies al vore que la seua filla li havia donat de mamar la seua llet per salvar-la.

    I el tercer text parla de la tristesa que té Bernat Metge per algun motiu i la compara amb la tristesa d´un llaurador quan fracassa la seua collita.

    Els recursos estilístics que dona Bernat Metge als seus textos són: comparacions, abundància de llatinismes lèxics, moltes oracions subordinades, etc i això ho fa per a criticar a aquells que jutgen a les dones.

    ResponElimina
  26. Vanessa Fornas 1BAHA

    Lo Somni: en diu que hi ha dones valentes.
    Done exemples de dones que han protegit el seu poble.

    text1:parla del xiquets abandonats per part de les mares perque els tenien promte o per vergonya de lo que la gent parlare.
    text2:parla duna dona que staba condenada a mort i al final consegueix salvarse.
    text3:parla de la tristor,sobre un llaurador que ha treballat molt pero a tingut mala collita.

    ResponElimina
  27. Fragment 1:
    El tema és l´abandó dels infants degut a embarassos no desitjats, supose que prematrimonials.

    Recursos estilístics:
    ·Personificació-->"Si l´arbre que llurs malvestats cobre sabia parlar, ell diria..."/ " los hospitals ho saben..."
    ·Hipèrbaton-->"ocells i bèsties feres que devorats los han..."

    Fragment 2:
    El tema és l´amor que hi ha entre una mare i una filla gràcies al qual la mare salva la seva vida.

    Recursos estilístics:
    ·Hipèrbaton-->"per lo pretor a mort condempnada.."

    Fragment 3:
    L´autor compara la seua tristesa amb la d´un llaurador quan va a arreplegar la seua collita i s´adona de que no ha donat fruit.

    Recursos estilístics:
    ·Comparació-->"Trist jo, ladonchs,[...]no en altra manera que el llaurador quant vol segar..."

    ResponElimina
  28. Marta Querol 1ºBACA

    ¬Bernat Metge

    1ºText: Totes aquelles dones que es quedaven embaraçades avans del matrimoni. Com que no estava ven vist els abandonaven sobre tot pel que diria la gent. Aixó es veia en els hospitals, en els rius, en els boscos i en tots aquelles animals que s'alimentaven d'aquestos recient nascuts abandonats.

    2ºText: Conta la história d'una mare i la seua filla. La mare està condemnada a morir de fam. La filla que anava a visitarla i no li permetien dur-li menjar, li donava la llet dels seus pits.

    3ºText: textualment el text diu que està tan trist com un segador quan va a segar i es troba l'espiga buida.

    ResponElimina
  29. PABLO TORRECILLA 1·BAHA

    En aquests texts, Bernat Metge expressa un gran sentiment de tristesa. Els temes son el seguents:

    text 1 : l´abandonament per part de les mares del seus xiquets nounascuts ( abans de casar-se) a causa de la vergonya o la por a les reaccions.
    Recursos estilistics:
    -personificacio: aporta qualitats de les persones al hospitals i als arbres
    -hiperbaton: "qui devorats los han"


    text 2:una dona comndenada a mort que rep el perdó de l´executor no pot rebre cap tipus de menjar i la seua filla li dona el pit quan va a visitarla.

    Recursos estilistics:
    -No he pogut trobar cap clar perquè aquest text m´ha resultat difícil de comprendre.


    text 3: sentiment de tristor comparable al de un llaurador amb una mala sega.

    Recursos estilistics:
    símil o comparació entre la seua tristesa i la de un llaurador que no pot aconseguir una bona collita.

    ResponElimina
  30. Javier Bueno Fernández. 1er baxa

    Bernat Metge escriu com si visquera a un infern, d'una manera totalment pesimista com si no haguera una llum salvadora al fimnal del túnel. Açò té pinta de què en la seua vida ha sofrit molt i a tingut poca recompensa en cadascuna de les coses que ha fet o per les quals ha lluitat sense fortuna.

    ResponElimina